روزنامه ایران

خبر و آموزش های روزانه

روزنامه ایران

خبر و آموزش های روزانه

عوارض مصرف الکل برای سلامتی

شنبه, ۴ خرداد ۱۳۹۸، ۰۸:۰۱ ق.ظ

درست در همان لحظه‌ای که اولین جرعه از نوشیدنی الکلی مصرف می‌شود، تأثیرش بر بدن شروع می‌شود. مصرف گاه‌به‌گاه و اندک این نوشیدنی‌ها در کنار بعضی وعده‌های غذایی در بسیاری از نقاط دنیا جزء سنن مردم است و برای سلامتی هم چندان مضر نیست. اما همانند هر عادت دیگری، کسانی هستند که در آن زیاده‌روی می‌کنند و این مسئله، در بلند‌مدت می‌تواند خطراتی جدی به‌دنبال داشته باشد. در این مقاله خطرات و عوارض مصرف الکل را بررسی کرده‌ایم. این عوارض به تفکیک اندام‌ها و دستگاه‌های مختلف بدن توضیح داده خواهد شد تا درک بهتر و جزئی‌تری از این نکته پیدا کنید که مصرف بیش از حد الکل چطور می‌تواند بخش‌های مختلف بدن را تحت‌تأثیر قرار بدهد.



آشنایی با عوارض مصرف الکل برای سلامتی

۱. غدد درون‌ریز و گوارشی

فعالیت غیرعادی و بیش از حد آنزیم‌های گوارشی تولیدشده در لوزالمعده یکی از عوارض مصرف الکل است. تجمع این آنزیم‌ها می‌تواند التهاب لوزالمعده یا پانکراتیت را در پی داشته باشد. پانکراتیت از اختلالات بلندمدت است و می‌تواند تا مدت‌ها موجب ناراحتی بشود. به‌علاوه، می‌تواند زمینه‌ساز بروز اختلالات جدی دیگر هم بشود.

۲. تأثیر نوشیدکبد ترکیبات مضر برای بدن را تجزیه و دفع می‌کند. الکل یکی از این ترکیبات است. یکی دیگر از عوارض مصرف الکل در بلندمدت مختل شدن این فرایند است. مصرف بیش از حد الکل می‌تواند خطر ملتهب شدن کبد، و بروز نارسایی‌های کبدی را افزایش بدهد. التهاب کبد، باعث بر جای ماندن اثر زخم التیام‌نیافته‌ای بر روی آن می‌شود. از این اختلال با اصطلاح سیروز کبدی یاد می‌شود. باقی ماندن اثر زخم بر روی کبد به‌مرور زمان آن را از بین می‌برد. هرچه آسیب واردشده به کبد بیشتر و بیشتر بشود، دفع کردن ترکیبات مضر و سمی از بدن دشوارتر خواهد شد. این مسئله می‌تواند زمینه‌ساز بروز اختلالات دیگر بشود.

نارسایی کبد باعث تجمع ترکیبات سمی و ضایعات در بدن می‌شود و به همین خاطر، تهدیدی بسیار جدی برای سلامتی است و حتی می‌تواند منجر به مرگ بشود. نارسایی کبد ناشی از مصرف الکل در زنان شایع‌تر است. جذب الکل در بدن زنان، در مقایسه با مردان بیشتر است. به‌علاوه، فرایند تجزیه و دفع الکل از بدن زنان زمان‌برتر است. به همین خاطر کبد زنان سریع‌تر دچار آسیب‌دیدگی و التهاب می‌شود.ن الکل بر التهاب کبد


۳. عوارض مصرف الکل در نامتعادل کردن سطح قند خون

غدهٔ لوزالمعده به تنظیم استفادهٔ انسولین بدن و میزان گلوکز موجود کمک می‌کند. مختل شدن کارکرد معمول لوزالمعده و کبد از جمله عوارض مصرف الکل است. این اختلال خطر افت قند خون را بیشتر می‌کند. افت قند خون در بدن با اصطلاح هیپوگلیسمی شناخته می‌شود. مختل شدن کارکرد معمول لوزالمعده همچنین می‌تواند باعث تولید نشدن انسولین کافی بشود. در این صورت قند موجود در بدن به‌طور مؤثر به کار گرفته نخواهد شد. این مسئله هم می‌تواند منجر به بروز هیپوگلیسمی بشود؛ یا از آن سو، موجب افزایش بیش از حد قند خون بشود.

زمانی که بدن توانایی متعادل کردن و کنترل میزان سطح قند خون را از دست بدهد، امکان بروز اختلالات مختلف و عوارض جانبی ناشی از دیابت بیشتر می‌شود. با این تفاسیر، عوارض مصرف الکل برای کسانی که از هیپوگلیسمی یادیابت رنج می‌برند، به‌مراتب جدی‌تر خواهد بود. این افراد باید از مصرف بیش از اندازهٔ الکل خودداری کنند.

۴. عوارض مصرف الکل در دستگاه عصبی مرکزی

یکی از ساده‌ترین روش‌ها برای پی بردن به عوارض مصرف الکل و تأثیر آن بر بدن، شناخت بهتر اثری است که بر دستگاه عصبی مرکزی می‌گذارد. گفتار نامفهوم (بیان نامتعادل و آرام یا سریع جملات و کلمات، با لکنت صحبت کردن و …) یکی از اولین نشانه‌های مصرف بیش از حد الکل است. مصرف الکل می‌تواند ارتباط معمول میان مغز و بدن را مختل کند. در این صورت حفظ هماهنگی در بدن دشوارتر می‌شود و به‌دنبال آن، حفظ تعادل هم سخت می‌شود. به همین خاطر است که رانندگی بعد از مصرف الکل ممنوع است.

هرچه عوارض مصرف الکل در دستگاه عصبی مرکزی بیشتر می‌شود (به‌واسطهٔ مصرف بیش از حد الکل در بلندمدت)، نشانه‌های بیشتری بروز پیدا می‌کنند: یکی از آن‌ها بی‌حسی یا مورمور شدن دست‌ها و پاها است.

در کنار این مسائل، حافظهٔ بلندمدت هم تحت‌تأثیر مصرف بیش از حد الکل قرار می‌گیرد. به بیان بهتر انتقال اطلاعات به حافظهٔ بلندمدت دشوارتر می‌شود. از دست دادن توانایی در تمرکز و ناتوانی در گرفتن تصمیم‌های منطقی یکی دیگر از عوارض مصرف الکل در سیستم عصبی مرکزی است. در بلندمدت، لوب پیشانی یا قدامی ممکن است تحت‌تأثیر مصرف الکل آسیب ببیند. کارکرد مسائلی چون کنترل هیجانات و احساسات، حافظهٔ کوتاه‌مدت، قضاوت و … مرتبط با این قسمت از مغز است.

سوءمصرف الکل می‌تواند زمینه‌ساز بروز آسیب‌های دائمی مغز بشود. به‌دنبال این آسیب‌های دائمی خطر ابتلا به اختلالات جدی‌تری چون سندرم ورنیکه-کورساکوف بیشتر می‌شود؛ این سندرم در کنار مشکلات دیگری که به وجود می‌آورد، حافظه را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد


موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۸/۰۳/۰۴
negh negh

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی